Mostanában, hatalmas Aloe Vera tenyészetemet két marékkal szórom mindenfelé ismerősöknek. Számomra az a meglepő, hogy sokan mondták: "elpusztult a növényke". 

Nekem egy két tő aloe verám volt csak, és 5 év alatt felszaporodott, nagyon sokat el is ajándékoztam már, és még így is két szekrény tetejét elfoglalják, alig férnek el a cserépbe. Ijesztőek, amennyire szaporák. 
Első körben nézzük meg mit írnak mások diójéjban az aloe vera ideális tartási körülményeiről. 

"napos tartósan meleg, huzat mentes helyre helyezzük"

Ami nagyon fontos a fény, de nem fontos a közvetlen napfény. A hideget is jól tűrik, hiszen már több éve fűtetlen helyiségben áttelelnek nálam. Huzatmentesség szempontjából a helyiség tényleg nem huzatos, de könnyű szerkezetes így van levegő mozgás. A fenti állításból az a legfontosabb, hogy az aloe verát sok fény érje, de közvetlen napfényre nincs feltétlenül szüksége. Nálem szeretnek a szekrény tetején lenni.

" Ne öntözzük túl." (csak néhány hetente öntözzük)

Nagyon sok ismerősömnél ez volt a fő probléma. Az Aloe Verát nem szabad öntözni, mert az sokkal többet árt neki. Könnyen ki tud rothadni. Saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy féléves öntözés mentes peridodust is kibírnak, a növények. Leveiben található nedvei nem csak számunkra hasznosak, hanem teljesen megvédik a növényt a kiszáradástól. Néhány levele elszárad, de nem kell félteni, mert új leveleket hoz létre. Télen egyátalán nem öntözöm a fűtetlen helyiségben nem is tenne jót nekik, nyáron pedig kapnak egy átültetést, akkor jó sok vizet kapnak, és utána pedig nyáron van egy két hetente történő öntözési szakasz.

"homokos kavicsos talajt szereti"

Szerintem az a lényeg, hogy a száraz talajt szereti, ezért a nagyon jó minőségű tápos talajok amik nem kellően szárazak nem megfelelőek neki. Van egy növényem, ami gyakorlatilag egy műanyag díszítő granulátumban van, nem néz ki olyan jól mint a többiek, de él, őt viszont gyakrabban kell öntöznöm.

"kártevők is lehetnek rajtuk"

Ilyen kártevőt egyszer sem láttam rajtuk...

"ha a gyökerek láthatóak a növény átültetésre szorul"

Ezzel egyetértek, nagyon szeretnek sűrűn egymás mellett lenni, de egy idő múlva teljesen elfogyik a föld, és csak a gyökereik vannak a cserépben. Általában ha sok új növényke jön létre akkor évente egyszer át kell ültetni őket. Az átültetést nagyon óvatosan áztatással kell kezdeni, és óvatosan szétválasztani a növénykéket vigyázva a kicsike gyökerükre. Egy cserébpe érdemes 2-3 tövet tenni mert akkor jobban néznek ki, és szerintem nem érzik magukat magányosnak. 

" télen van a nyugalmi időszaka"

Ahogy nekünk is szükségünk van pihenésre a növényeink is igénylik a téli pihenést. Az aloe szereti, ha kicsit hidegebb környezetben tud áttelelni, és akkor a fény sem olyan fontos számára. Öntözését én meg szoktam ilyenkor szüntetni. 

Remélem már bátrabban bele mertek vágni egy Aloe Vera örökbe fogadásba, hiszen egy teljesen igénytelen növényről van szó, ami évente egyszer igényel egy nagyobb odafigyelést.