Nem rég voltam egy workshopon a Szatyor boltban, ahol arról tanultunk, hogy hogyan tudunk kávézaccon laska gombát termelni. 

A gombákkal eddig csak annyi tapasztalatom volt, hogy voltak kefír gombáim, amiket tejjel itattam, cserébe kefírt csináltak nekem. Egy ideig voltak kristály gombáim is amik mazsolán és cukron éltek. Sajnos most nincsennek, de hamarosan beszerzem őket, mert nagyon hiányzik az az időszak. 

A gombatermesztésbe belevágni olyan misztikusnak, és túl soknak tűnt számomra. Nehezen tudtam elképzelni, hogy a kávézacc alkalmas-e arra, hogy gombák nőjenek rajta. 

A workshopon kifertőtlenítettük a zsákokat. Majd kevertünk közösen egy olyan alapot kávézacc, faforgács, papír, kávébabhéj, fahamu, és egyébb sterilizált dolgok hozzá adásával, ami gombatermesztéshez ideális.

Előkerültek a gombacsírák is, amik egy gabonás alapban várták, hogy bele tegyük őket a zsákokba. A zsákokat gondosan kilyukasztottuk, hiszen a gombának is szüksége van levegőre.

Két zsákot töltöttünk meg. 

Az egyik zsákunkat teljesen tele töltöttük, és lezártuk, ezt a zsákot ma nyitottam ki ellenőrizni, nagyon boldog voltam. Mert nem nyert teret a penész, ezért nagyon gyorsan vissza zártam, és reménykedem, hogy a továbbiakban is ilyen szerencsésen haladnak majd a dolgok.

A másik zsákban lévő gombákkal mondhatni sokkal személyesebb a kapcsolatom, hiszen mindennap két adag enyhén vizesre áztatott kávézaccot kapnak enni. Ha éhesek, akkor azt rögtön észre lehet venni :)

Erről szeretnék írni, öröm, ahogyan növekednek a konyhámban a kis cukik, gyönyörű szép fehér, egyenlőre semmilyen fertőzés nem jutott a zsákba, így most még teljes termésre számíthatok, de addig még sok idő van hátra. 

Nagyjából egy hete gondozom őket és tartom őket a megfelelő hőmérsékleten. 

Pozitívnak mondható változások az életemben, hogy sosem kávézok egyedül, hiszen mindig gondolok a gombáim ellátására is. Megbecsülöm a kávézaccot, igaz eddig is inkább kidobtam a kertbe, de szerintem a zacc is boldogabb, hogy kicsit áztatom, majd segíthet a gombáknak a fejlődésben. Sokkal jobban figyelek arra, hogy begyújtsak, magam miatt kevésbé figyelnék erre, így szerencsére én sem fázok. 

A várakozás izgalma is nagyon kellemes, nagyon várom, és nagyon kíváncsi vagyok rájuk, és persze nagyon szeretném ha sikerülnének. Biztos vagyok benne, hogy a gombáimat sokkal nagyobb örömmel enném meg, mint eddig bármi mást. 

Ha valami változatosságra vágytok próbáljátok ki a gombatermesztést ti is. El tudtok menni workshopra (https://www.facebook.com/ilovefunga/?ref=br_rs), vagy akik jól tudnak angolul a youtube segítségével is megtalálhatják az információkat. 

Mutatok egy képet a gombaszövetről, amit ma néztem meg :)