Korábban írtam, hogy kávézaccon nevelgetek laskagombát, ők most még szövögetik szépen a zsákokat. Néhány workshopos társnak már elkezdtek megjelenni apró gombakezdemények, nekik aranyos rózsaszínű foltok jelzik, hogy a gombák hol szeretnének kifejlődni.

A laskák indították el azt a gondolatmenetet, ha már úgy is gombázok iszok kávét, és kicsit macerásabb a zaccal foglalkozni, akkor miért ne lehetnének kefír gombáim is. Régen már voltak nekem, és nagyon jó barátok voltunk, mert mindketten szeretjük a tejet. A kefírgombákról sok leírás van az interneten, ezért annak nagyon könnyű utána járni. Most csak annyit szeretnék leírni nektek, hogy nagyon jó olyan gombákkal élni, amik olyan kajákat esznek, amiket én is szeretek, és így csinálnak nekem egy változatosabb egészséges étrendet. Azóta mindenféléket olvasok a gombákról. 

A legújabb szerzeményem, és egyben szerelmem a kombucha gomba. A teát is nagyon szeretem így ők is jó barátaim lettek az elmúlt hétben. Enyhén szénsavas édes ízű nedűt tudok inni, ami elvileg probiotikummal van tele, és enyhíti az ízületi fájdalmakat. Ez utóbbiról még nem számolhatok be. 
A kombuchát többen is felhasználják művészeti projektjeikhez, hiszen egy nagyon könnyen létrehozható gombáról van szó. Amit most tesztelek.

A létrehozásához natur aroma mentes szálas zöld, vagy fekete tea kell, és cukor. Ami fontos, hogy a cukor meg legyen olvadva (melegen kell a kihűlésben lévő teához hozzá adni) Sok cukor kell bele 1 literhez 100gr cukor. Üvegbe kell önteni, és természetes anyagú sűrűn szövött textiliával lefedni, így állni hagyni. Nálam még éppen folyamatban van így nem tudom pontosan mi fog történni. 

A kombuchának több féle változata is van, attól függően, hogy milyen folyadékban van. Számomra ez nagyon érdekes már alig várom, hogy legyenek kísérleti "nyulacskáim" ők majd csak húsvét után fognak hozzám kerülni.

Szerzek majd ecet anyát is, remélem akkor ki tudom váltani a műanyag csomagolású alma ecetemet, és sok tisztítószert. 

A vízkefírt(japán kristálygomba) még nem említettem, nekem régen volt, és én nagyon kedveltem az ízét, ezért már folyamatban van, hogy beszerzek. Sajnos nagyon sok negatívat is olvastam róla, pedig nekem alapvetően pozitívak voltak a tapasztalataim velük. Úgy gondolom a szénsavas cukros üdítőnél még mindig jobban járok velük. 

Belegondolva mennyi élettelen ételt eszünk ezek az élő ételek számomra nagyon érdekesek, és nagyon szívesen kísérletezem velük.