Biztosan te is érezted már azt, amikor semmi sem jön össze, és képtelen vagy felfele venni az irányt. Mikor végre úgy érzed, hogy rosszabb nem lehet kiderül, hogy de még mindig lehet rosszabb és még rosszabb.

Gondolkodtál már rajta, hogy mi az a meghatározó pillanat amikor ez hirtelen átvált felfele menetelésbe? Innentől újra rendbe jön minden. Mitől függ ez? Mert valamitől csak függ. Csodák és véletlenek nincsennek olyan sokszor, mint amennyiszer ez megtörténik velünk. 

Zárjuk ki a véletleneket, és a csodákat. Mi segíthet amikor a totális mélypontból nézünk felfelé. Sokszor a könnyeinkkel áztatjuk el az ezredik ruhát, és kenjük szét a pofánkon a következő csokis förtelmet, a zsebkendő már csak dísznek van azt már nem is használjuk, arra ott az a szerencsétlen szétázott poló, de már ez se számít. Csak nézünk fel és látjuk hogy a boldogságnak nevezett izé igencsak messze van. Mi meg elég tehetetlenül vagyunk a kút alján és a nagyra hízott béka feneke alatt. Mozdulni se bírunk. 

Ilyenkor nagyon sokat segít, ha igazán egyszerű feladatot választunk, ami teljesen automatikusan is megy. Lehet meg lesz kövezve a cikk, de nagyon jó erre a mosogatás, takarítás, fűnyírás, ezek mind olyan tevékenységek, amiket jobb is ilyen lepukkant állapotban letudni, hogy a boldogabb perceinket ne kelljen erre pocsékolni. Másrészt már attól jobb lesz a hangulatunk, ha szépen rendeződni látszik körülöttünk az életünk. Ahogy takarítunk, és mosogatunk mi magunk is kezdünk jobban lenni. 

Ha már sikerült rábírni magunkat egy egyszerű feladatra, akkor már jöhet a mentális rendrakás, amihez az szükséges, hogy érzelmeinket és gondolatainkat szétválasztva próbáljunk meg racionálisan gondolkodni. Lehet a helyzet nem is annyira rossz, mint gondoljuk. Ha máshogy nem megy racionálisan kell megközelíteni a problémát, ha bármiféle megoldás eszünkbe jut, akkor hidegvérrel meg kell oldani. Halogatni nem érdemes sok embernek évei mennek el egy problémára, amit csak tologat maga előtt, ne adj isten több problémára. Lényeg ha valamivel gondunk van mindig tisztázzuk magunkban, és rendezzük le ahogy lehetséges. 

Tervezzünk. Legyen célunk, legyen stratégiánk. Ha csak mondjuk vagy várakozunk abból sajnos nem lesz semmi. Minden megvalósításhoz kellenek a tervek. Sokan nem gondolják, de egyetlen naphoz is érdemes listákat és tervet készíteni, mert akkor nem fogunk nagyon eltérni, és igyekszünk minnél több pontot teljesíteni a listáról ezáltal hatékonyan tudjuk az időnket felhasználni. Így sokkal kevesebb az esélye, hogy megoldhatatlan problémával szembesülünk. A banális problémák, mint a számlák befizetésének halogatása, meg ilyen apróbb dolgok megfelelő tervezéssel sok háztatársban mindenféle lemondások nélkül kiküszöbölhetőek. 

Ha még is olyan nagy problémával találkozunk. Akkor mindenképpen kérjünk segítséget olyan emberektől, akikben megbízunk. Ne a megoldást várjuk el tőlük, hanem ez ötleteiket kérdezzük meg, hogy ők mit tettek amikor hasonló problémájuk volt. Jó esetben fognak tudni segíteni. Ha nem fognak tudni segíteni az is nagyon sokat számít, hogy tudnak a helyzetünkről. Ne felejtsük el, hogy az is nagyon fontos, hogy valakinek el tudjuk mondani. 

Kezdjünk hát el nagyon lassan felkapaszkodni a sötét nyirkos lyukból, amiben semmi jó nem történik velünk. A legfontosabb, hogy kijussunk ebből az állapotból. 

Kapaszkodj kapaszkodj kapaszkodj kapaszkodj fel fel fel fel keress bármit amit megragadhatsz...